“Saya Bayar Anda Untuk Apa?”-Bos Toksik Ganggu Pekerja Pada Hari Cuti Perkahwinan. | Milenial sering mendapat kritikan kerana mempunyai pelbagai hak  dan ‘dimanjakan’.

"Saya Bayar Anda Untuk Apa?"-Bos Toksik Ganggu Pekerja Pada Hari Cuti Perkahwinan.

Walau bagaimanapun, tiada siapa yang pernah mempertimbangkan mengapa generasi telah memutuskan untuk berdiri teguh menentang tingkah laku toksik yang diagungkan oleh generasi yang lebih tua.

Baru-baru ini, halaman Facebook berkongsi tangkapan skrin yang menunjukkan perbualan antara seorang CEO sebuah syarikat dan seorang pekerja yang sedang bercuti sempena perkahwinan.

Ketua Pegawai Eksekutif bernama Ryan bertanya kepada pekerja itu mengapa jumlah jualan untuk minggu itu sangat teruk dan menuntut pekerja itu membalas mesej dengan segera.

“Anda fikir cuti tidak perlu menjaga kerja anda, bukan?” tulis CEO.

Pekerja itu cukup baik untuk menjawab bahawa mereka akan berusaha untuk mendapatkan hasil yang lebih baik pada kali berikutnya, tetapi itu tidak memuaskan hati bos tersebut.

Bos terus memarahi pekerja itu dan meminta lebih banyak penyelesaian sambil melemparkan penghinaan.

“Kami bayar awak untuk apa? Saya tahu awak sibuk dengan perkahwinan awak sekarang. Tetapi tolong hormati pekerjaan anda!” tambah CEO itu.

Malangnya, ini adalah kehidupan ramai rakyat Malaysia di sini, seperti yang dibuktikan di bahagian komen.

Seorang netizen berkata bos tidak perlu terkejut jika terdapat kitaran kakitangan letak jawatan yang tinggi dengan sikap seperti itu.

Ini kelihatan contoh terbaik perhambaan zaman moden.

Seorang lagi cuba merasionalkan tingkah laku majikan itu dan berkata mungkin pekerja itu adalah kakitangan yang berprestasi rendah.

Walaupun ia benar, tiada apa yang boleh membenarkan tingkah laku seperti ini, terutamanya daripada orang dewasa dalam tenaga kerja.

Mengapa kita memerlukan cuti tahunan?

Cuti tahunan adalah penting kerana ia membolehkan pekerja mengambil cuti berbayar dari kerja untuk berehat akan bertenaga semula, kembali fokus dan lebih produktif juga.

Ia adalah situasi menang-menang untuk kedua-dua pekerja dan syarikat.

Menurut Employment Law Solutions, cuti tahunan adalah penting untuk menggalakkan kesihatan fizikal dan mental yang baik di tempat kerja dan meningkatkan keseimbangan kehidupan kerja.

Penyelidikan juga menyokong bahawa faedah pekerja yang berehat pada hari cuti jauh lebih besar daripada bekerja berlebihan tanpa cuti.

Menurut Persatuan Sosiologi Amerika, satu kajian menekankan bahawa kegagalan untuk mengambil cuti dari kerja boleh menambahkan tekanan tambahan, dan menjejaskan kesihatan fizikal dan mental dengan cara yang buruk.

Kajian kesihatan jangka panjang seperti The Framingham Heart Study melaporkan bahawa dalam tempoh 20 tahun, wanita yang pergi bercuti secara kerap kurang terdedah kepada serangan jantung berbanding wanita yang mengambil cuti yang kurang.

Dalam kajian selama 9 tahun terhadap 12,000 lelaki, lelaki yang mengambil cuti biasa mengalami lebih sedikit serangan jantung berbanding lelaki yang mengambil cuti yang lebih sedikit juga.

Terdapat juga tanggapan salah bahawa bekerja berjam-jam menyamai produktiviti, yang tidak benar dan telah disangkal berkali-kali.

Bukti menunjukkan anda menjadi kurang produktif tanpa rehat yang betul. Walaupun orang bekerja lebih lama, mereka tidak begitu kreatif dan tidak dapat mengekalkan tahap produktiviti yang sama.

Penna, Pengarah Urusan Kumpulan HR

Sumber: TRP

Share.

Leave A Reply