Seorang lelaki nekad melakukan cubaan bunuh diri selepas dia menyiram minyak petrol dan membakar dirinya sendiri di sebuah stesen minyak di Jalan Ibrahim di sini dua hari lalu.

Menurut Ketua Polis Daerah Segamat, Superintendan Ahmad Zamry Marinsah, pihaknya telah menerima satu laporan polis menyatakan seorang lelaki telah menyiramkan minyak petrol pada tubuhnya serta membakar diri sendiri.

“Mangsa adalah seorang lelaki cina lingkungan umur 24 tahun telah menggunakan pemetik api selepas menyiram petrol ke atas dirinya di pam 3, stesen minyak berkenaan pada pukul 8 malam 17 April lalu.

“Pemilik premis stesen minyak tersebut telah berjaya memadamkan api dan menyelamatkan mangsa dengan menggunakan pemadam api. Namun begitu mangsa kemudiannya berlari ke arah Kilometer 185 Jalan Seremban – Johor Bahru dan cuba membunuh diri sekali lagi dengan cara duduk di tengah jalan tersebut,” katanya dalam satu kenyataan.

Ahmad Zamry berkata, pemandu lori yang melalui jalan tersebut berjaya menghentikan kenderaannya apabila nampak kelibat orang di tengah jalan.

Tambah beliau, malangnya sebuah kereta jenis proton wira dari arah belakang lori berkenaan gagal mengawal kenderaannya lalu melanggar di bahagian belakang lori  sehingga berlaku kemalangan jalan raya.

“Mangsa dalam keadaan melecur 70 peratus seluruh badan telah dihantar ke hospital

Segamat menggunakan ambulans untuk mendapatkan rawatan dan keterangan awal mangsa diperolehi mendapati punca cubaan bunuh diri disebabkan mangsa telah gagal melepasi ujian Bachelor of Law (Ijazah Undang-Undang) buat kali ketiga.

“Mangsa berasa malu dikalangan ahli keluarganya lalu mengambil keputusan untuk bunuh diri. Namun, pihak polis masih meneruskan siasatan lanjut bagi mengenalpasti kesahihan maklumat tersebut,” jelasnya.

Pihak polis telah membuka satu kertas siasatan di bawah seksyen 309 kanun keseksaan, jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan pemenjaraan selama tempoh yang boleh sampai (1) tahun atau dengan denda atau dengan kedua-duanya.


Sumber : Kosmo

 

 

 

ARTIKEL LAIN YANG BOLEH DIBACA

Dendam Kerana Insentif Dipotong, Lelaki Perk0sa Doktor Wanita Selepas Bun0h Dengan Kejam

Seorang lelaki ditahan polis kerana merogol dan membunuh seorang doktor wanita di Papua Tengah, Indonesia baru-baru ini.

Suspek, Key Wengge membunuh Mawarty Susanty yang bertugas sebagai seorang doktor pakar di Hospital Umum Daerah Nabire, Papua Tengah.

Ketua Unit Siasatan Jenayah Polis Nabire, Ahmad Alfian berkata, suspek bekerja sebagai pekerja pembersihan di tempat yang sama mangsa bekerja.

“Dalam kejadian yang berlaku pada 9 Mac lalu, Key Wengge melakukan perbuatan terkutuk dengan merogol jasad mangsa setelah membunuhnya.

“Kejadian itu berlaku di rumah mangsa sendiri di Kelurahan Siriwini, Nabire, Papua Tengah.

“Suspek memasuki rumah mangsa Mawarty menerusi siling bumbung dan suspek kemudiannya mengambil sehelai kain untuk menutup mukanya,” katanya yang menceritakan kembali kronologi kejadian pada pemberita.

Tambah Ahmad lagi, mangsa yang keluar dari bilik menyedari kehadiran suspek cuba untuk melarikan diri namun gagal.

“Difahamkan Mawarty cuba melawan namun suspek menumbuk mangsa di dada dan leher beberapa kali. Suspek kemudiannya mencekik mangsa sehingga mati.

“Lebih kejam lagi, suspek kemudiannya mengangkat mangsa ke atas katil dan terus merogolnya yang sudah tidak bernyawa,” katanya.

Ahmad berkata, selepas melakukan perbuatan terkutuk itu, Key Wengge mematikan telefon bimbit mangsa yang berdering dan menyembunyikan peranti pintar tersebut.

“Suspek juga sempat menghisap rokok sebelum meninggalkan tempat kejadian,” jelasnya.

Sebelum ini media antarabangsa detik.com melaporkan suspek membunuh Mawarty kerana tidak berpuas hati dengan tindakan mangsa yang memotong insentif Covid-19 suspek pada 2020.

Melalui siasatan awal polis, suspek mengaku membunuh dan merogol Mawarty kerana memotong insentifnya.

Sumber: KMN

Share.

Leave A Reply