Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali didapati bersalah oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, atas dua pertuduhan mengabai dan menganiaya remaja Sindrom Down dikenali Bella.

Hakim Izralizam Sanusi membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah di akhir kes.

Pada 9 Mac lalu, kes pembelaan Siti Bainun ditutup apabila peguamnya Mohammad Farhan Maaruf memaklumkan kepada mahkamah kesemua lapan saksi selesai memberi keterangan.

Mahkamah kemudian memerintahkan pihak-pihak memfailkan hujahan bertulis pada 7 April lalu manakala 14 April bagi hujahan balas sebelum memutuskan tarikh keputusan hari ini.

Sepanjang perbicaraan itu, pendakwaan kes dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Nor Azizah Mohamad, Zilfinaz Abbas, Zahida Zakaria dan Shakira Aliana Alias.

Mengikut pertuduhan pertama dan kedua, Siti Bainun didakwa mengabai dan menganiaya remaja perempuan Sindrom Down berusia 13 tahun sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan fizikal serta emosi di sebuah unit kondominium di Wangsa Maju antara Februari dan Jun 2021.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Siti Bainun yang mengaku tidak bersalah menghadapi perbicaraan bermula 30 Mac 2022 dan antara saksi pendakwaan yang dipanggil untuk memberi keterangan termasuk mangsa iaitu Bella; pengadu, Zurianty Sudin; bekas penghuni Rumah Bonda, Yasmin Nahar Mahmood; pakar psikiatri, Dr Wan Asyikin Wan Azlan dan pakar bedah plastik, Dr Salmi Mohamed Shukur.

Pada 24 November 2022, Siti Bainun diperintah membela diri selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan prima facie di akhir kes pendakwaan.

Sumber : HM

 

ARTIKEL BERKAITAN YANG BOLEH DIBACA

Hakim Berang Tunggu Siti Bainun Lambat Masuk Mahkamah

Hakim Mahkamah Seksyen di sini hari ini, marah selepas pengasas Rumah Bonda Siti Bainun Ahd Razali dan peguamnya, Mohammad Farhan Maaruf tidak berada di dalam mahkamah mengikut masa ditetapkan.

Hakim Izralizam Sanusi berkata, beliau sudah menetapkan prosiding kes bela diri pada hari ini bermula pada 9.30 pagi.

“Peguam bela di mana? Semalam saya sudah tetapkan jam 9.30 pagi, betul?

“Awak ingatkan sikit anak guam. Dia orang kena tuduh (OKT), mana ada hakim tunggu tertuduh datang,” katanya.

Menjawab pertanyaan Izralizam, pembantu peguam bela, Siti Zulaikha Zulkifli berkata, anak guam mereka sudah tiba, namun keluar sebentar berkemungkinan ke tandas.

Izralizam: Semalam lambat, hari ini lambat. Hari ini alasan apa?

Siti Zulaikha: Dia (tertuduh) mungkin ke tandas. Dia sudah sampai, saya percaya dia sampai dengan kami.

Izralizam: Jadi dia tak boleh tunggu dulu sampai saya naik 9.30 pagi?

Siti Bainun kemudian dilihat memasuki mahkamah dan hakim segera memintanya berada di dalam kandang tertuduh.

Izralizam: OKT pergi mana tadi. Kenapa masuk lambat?

Siti Bainun: Saya tak dengar tadi, saya dekat luar ada call (panggilan).

Izralizam: Make sure (pastikan) 9.30 pagi kena ada dalam ini (mahkamah). Kalau TPR (timbalan pendakwa raya) boleh ada, kenapa awak tak ada. Selepas ini 9.30 pagi kena hadir, saya tak nak mengganggu perjalanan kes lagi.

Prosiding kes bela diri terpaksa ditangguhkan sebentar sementara menunggu kehadiran peguam.

Pada 24 November lalu, Mahkamah Sesyen di sini, memerintahkan Siti Bainun membela diri berhubung dua pertuduhan iaitu mengabai dan menganiaya Bella, 13, sehingga mangsa mengalami kecederaan fizikal dan emosi di sebuah unit kondominium di Wangsa Maju, antara Februari dan Jun 2021.

Siti Bainun berdepan hukuman maksimum penjara 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan, mengikut Seksyen 31(1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Sumber : KMN

Share.

Leave A Reply