‘Skill’ Gadis Ini Tunggang Kuda Liar Buat Ramai Ternganga. Ada Video| Perempuan diketahui sebagai seorang insan yang lemah lembut, ayu, namun ada juga segelintir masyarakat yang mengkategorikan perempuan sebagai insan yang lemah dan perlu bergantung kepada kaum lelaki. Namun kaum perempuan kini tidak sepatutnya dipandang sebelah mata kerana mereka juga mempunyai kemampuan yang sama seperti lelaki tanpa disangka-sangka.

'Skill' Gadis Ini Tunggang Kuda Liar Buat Ramai Ternganga. Ada Video

Seorang gadis cantik yang mesra disapa sebagai Nicekk merupakan antara yang berjaya membuktikan bahawa perempuan juga setanding dengan lelaki. Gadis yang berusia 19 tahun ini bukan sahaja cantik malah mahir dalam menunggang kuda. Dengan susuk tubuh yang tinggi lampai memberi kelebihan kepada dia untuk melakukan aktiviti yang digemarinya itu.

@niecekkkk🤎🤎🤎♬ bunyi asal – Cekk

Dia telah menjadi tumpuan orang ramai sejak video beliau menunggang kuda untuk dilatih dimuatnaik oleh beliau sendiri di aplikasi tiktok menjadi tular. Ramai yang menyamakannya persis seorang penunggang kuda yang profesional.

Nicekkk atau nama sebenarnya iaitu Waniliyana Zawawi, merupakan anak kelahiran Terengganu. Beliau mula menjinakkan diri dalam bidang ini sejak berusia 16 tahun lagi iaitu pada tiga tahun yang lalu.

Menurut Nicekkk, ketika berusia 16 tahun itu merupakan kali pertama beliau mendapat peluang untuk menunggang kuda dalam hidupnya. Sejak daripada itu dia telah mula jatuh cinta dengan pekerjaannya sekarang iaitu melatih kuda.

Itu merupakan kerja sepenuh masanya. Dia akan memberi makan kepada kuda, memandikannya serta melatih kuda-kuda itu.

Dia menjadi perhatian warganet selepas menunjukkan kemahirannya mengawal kuda yang dilatih dengan baik untuk tujuan melatihnya. Biarpun kuda itu meragam ketika itu, dia tetap kelihatan tenang dan tidak panik untuk mententeramkan dan mengawal kuda itu semula.

Katanya dia melatih kuda tersebut dengan menunggangnya sebelum kuda itu akan dilatih untuk membawa kereta kuda. Kuda tersebut juga masih kecil dan liar, maka sudah semestinya menjadi tugasnya untuk melatih kuda itu agar ia terbiasa ditunggang.

Beliau turut menambah bahawa kuda yang paling disukainya adalah jenis stallion atau kuda jantan. Ini kerana kuda jenis itu sifatnya lebih agresif dan mencabar untuk dilatih.

Dia mengakui bahawa dia masih lagi baru dalam bidang ini. Namun minatnya yang amat mendalam sejak dari kecil lagi dan sentiasa mengimpikan untuk menunggang kuda. Impiannya menjadi kenyataan apabila diterima bekerja dengan pemilik kandang kuda di Pantai Teluk Ketapang dan mula mempelajari teknik menunggang kuda daripada majikannya.

Sumber: UtusanTV

Share.

Leave A Reply