Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, menjatuhkan hukuman penjara tujuh tahun dan tiga sebatan ke atas seorang lelaki atas pertuduhan hidup hasil daripada persundalan isterinya, hujung bulan lalu.

Hakim Rushan Lutfi Mohamed menjatuhkan hukuman itu selepas tertuduh membuat pengakuan berkenaan sejurus fakta kes dibacakan.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didapati hidup sepenuhnya atau sebahagiannya daripada hasil persundalan seorang wanita berusia 35 tahun di sebuah hotel di Kuala Pilah pada jam 1.30 tengah hari, 30 Oktober lalu.

Dengan itu, tertuduh telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 372A(1) Kanun Keseksaan dan jika disabitkan, boleh dihukum penjara maksimum 15 tahun dan dengan sebatan dan boleh didenda.

Mengikut fakta kes, pegawai dan anggota Bahagian Siasatan Jenayah Daerah (BSJD) Kuala Pilah menjalankan Ops Pintas dan menahan tertuduh serta menyelamatkan mangsa di sebuah hotel di Kuala Pilah, jam 1.30 tengah hari, 30 Oktober lalu.

Pemeriksaan menemui barang kes disyaki tertuduh menjadi ejen serta ‘transporter’ dalam mengurus aktiviti pemerdagangan manusia dengan tujuan eksploitasi seks ke atas mangsa sebelum menahan tertuduh.

Hasil siasatan mendapati, tertuduh telah memaksa dan memperdagangkan mangsa bagi tujuan eksploitasi seks sejak Julai 2022 bagi tujuan menyelesaikan bayaran hutang yang ditanggung tertuduh.

Siasatan mendapati tertuduh mengenakan bayaran sebanyak RM1,000 bagi satu jam terhadap pelanggan yang melanggan mangsa untuk tujuan eksploitasi seks.

Soal siasat mendapati tertuduh yang juga suami yang sah kepada mangsa mengaku telah hidup sepenuhnya atau sebahagiannya daripada hasil persundalan terhadap mangsa sejak awal Julai lalu sehingga wanita itu diselamatkan.

Dalam rayuannya, tertuduh memohon mahkamah menjatuhkan paling ringan kerana perlu menanggung isteri, ibu dan keluarga isteri selain mengaku menyesali perbuatannya itu serta mengaku sudah insaf.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Atiqah Abu Hassan.

Sementara itu, di kamar berlainan, Hakim Datin Surita Budin menolak pengakuan bersalah tertuduh yang dibuat pada prosiding sebelum ini apabila tertuduh tidak bersetuju dengan fakta kes.

Menurut lelaki itu, tiada paksaan terhadap isterinya sama ada secara kasar atau sebaliknya dan perbuatan itu dilakukan atas persetujuan bersama untuk mencari wang.

Surita kemudiannya memaklumkan kalimah paksaan adalah sangat penting dalam pendakwaan dan menolak pengakuan bersalah tertuduh sebelum menetapkan tarikh 30 November depan bagi prosiding seterusnya.

Menurut pertuduhan, tertuduh telah memperdagangkan seorang wanita berusia 35 tahun bagi maksud eksploitasi seks pada 30 Oktober 2022, kira-kira jam 1.30 tengah hari dalam satu bilik di sebuah hotel di daerah Kuala Pilah.

Dengan itu, tertuduh melakukan suatu kesalahan di bawah Akta Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migram 2007 (Akta 670).

Jika disabitkan kesalahan boleh dipenjarakan selama tempoh tidak lebih 20 tahun dan boleh juga dikenakan denda.

Sumber: Harian Metro

 

Baca Juga: Lelaki Bawa Honda Civic Nyaris Terbakar, Kereta Rentung

Seorang lelaki nyaris rentung selepas kereta dipandunya bertembung dengan sebuah kenderaan lain sebelum terbakar dalam kemalangan di Batu 3 Jalan Bakri, di sini tengah malam tadi.

Dalam kejadian pukul 12.30 tengah malam itu, kemalangan melibatkan pemandu kereta jenis Honda Civic berusia 31 tahun dan kenderaan mewah jenis Jaguar yang dipandu pemuda berusia 32 tahun.

Komander Operasi dari Balai Bomba Penyelamat Muar, Pegawai Bomba Kanan II Heza Aris berkata, eksiden itu menyebabkan kereta Honda Civic terbabit terbakar sehingga 90 peratus.

“Pemandu kenderaan itu hanya mengalami kecederaan selepas berjaya keluar dengan sendiri. Manakala, pemandu kereta Jaguar pula selamat,” katanya di sini hari ini.

Heza berkata, bomba bertindak memadam kebakaran dengan menggunakan aliran salur bantu mula air pam jentera dan water tanker sehingga kebakaran padam sepenuhnya.

Jelasnya, mangsa yang cedera diberikan rawatan awal oleh unit EMRS dan dihantar ke hospital.

Menurut beliau, operasi tamat pada pukul 1.18 pagi dan punca kebakaran serta anggaran kerugian masih dalam siasatan.

Sumber: KMN

 

Share.

Leave A Reply