Tag: Cerita Benar

Pengalaman Hidup Susah

Pengalaman Hidup Susah

| August 3, 2020 | 0 Comments

Pengalaman Hidup Susah | Aku Tiha (bukan nama sebenar ). Awal 40an. Sudah berkahwin 4 orang anak. Punya seorang suami yang baik. Aku sebelum ni hanyalah silent reader dalam wadah ni. Tapi teringin jugak nak berkongsi sekadar iktibar. Syulur andai tulisan aku ini disiarkan. Mudah mudahan sedikit sebanyak boleh jadi renungan bersama. Aku ingin berkongsi […]

Continue Reading

Awas, Jodoh Seeker!

Awas, Jodoh Seeker!

| August 3, 2020 | 0 Comments

Awas, Jodoh Seeker! | Assalamualaikum. Namaku Ana, janda anak dua, berusia 30an. Aku wanita yang bekerja dalam sektor awam. Apa yang hendak aku kongsikan ini diharapkan bermanfaat kepada sesiapa sahaja yang sedang mencari jodoh. Zaman sekarang ni, ramai yang menggunakan media sosial sebagai platform untuk mencari jodoh dan aku tidak terkecuali. Semasa PKP dulu, aku […]

Continue Reading

Kucing

Kucing

| August 3, 2020 | 0 Comments

Kucing | Hai, aku bukanlah seorang yang pandai dalam mengarang dan menyusun ayat, jadi tulisan ku ini tidaklah seperti yang seindah korang biasa baca. Aku berusia diawal dua puluhan, dan sedang menuntut di ipta timur tanah air. Keluarga ku besar, adik beradik lebih 10 dan ibuku adalah ibu tunggal. Masalah ku bila covid melanda dan […]

Continue Reading

Wanita, Dirimu Sangat Berharga

Wanita, Dirimu Sangat Berharga

| July 27, 2020 | 0 Comments

Wanita, Dirimu Sangat Berharga | Assalamualaikum. Sedikit info perkenalan diri. Nama aku Akim. Umur aku nak masuk 30-an dan aku bekerja sebagai eksekutif di salah sebuah syarikat SME di Malaysia. Dan aku juga lelaki. Baru-baru ini aku ada terbaca tentang beberapa luahan muslimah, yang sudah terlanjur dan ada juga yang belum sampai ke tahap itu, […]

Continue Reading

Saya Ketagih

Saya Ketagih

| July 27, 2020 | 0 Comments

Saya Ketagih | Salam warga netizen. Hari ni saya nak berkongsi pendapat dan permasalahan yang kebanyakan kita semua alami. At one point of our life, pasti kita semua ketagih sesuatu, betul tak? Contohnya, ada orang ketagih merokok, ketagih main game, ketagih shopping tupperware, ketagih ‘ehem-ehem’ dan banyak lagi contoh ketagihan lain. Tapi sebelum saya cerita […]

Continue Reading

Dugaan Terindah Hidupku

Dugaan Terindah Hidupku

| July 27, 2020 | 0 Comments

Dugaan Terindah Hidupku | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Namaku Anna. Aku berusia akhir 20-an. Pada tahun 2013 aku dipostingkan sebagai seorang pendidik di bumi Borneo. Waktu itu aku telah berkahwin dan mempunyai seorang anak lelaki yang ditinggalkan bersama suamiku di utara tanah air. Kami menjalani kehidupan perkahwinan jarak jauh (pjj) memandangkan suamiku bekerja di utara […]

Continue Reading

Bukan Menantu Lindungan Bulan

Bukan Menantu Lindungan Bulan

| July 26, 2020 | 0 Comments

Bukan Menantu Lindungan Bulan | Assalamualaikum wbr. Ramai yang cakap bernasihat tentang perkahwinan sekufu tapi aku adalah diantara orang yang merasakan ‘breaking the rules for good apa salahnya’ dan aku merasakan ketidakseronokkan dalam perjalanan hidup aku sekarang. Aku Anya (of course lah bukan nama sebenar, nama yang aku pilih jika kelak mempunyai anak perempuan.. hahahaha) […]

Continue Reading

Ku Temui Jodoh Dalam Istikharah

Ku Temui Jodoh Dalam Istikharah

| July 25, 2020 | 0 Comments

Ku Temui Jodoh Dalam Istikharah | Assalamu’alaikum. Aku perkenalkan diri sebagai Lin. Hampir enam tahun mendirikan rumah tangga dengan jodoh istikharah. Alhamdulillah, Allah kurniakan aku jodoh yang bertanggungjawab, penyanyang, ringan tulang, pemurah dengan family & tidak merokok. Aku just nak share perjalanan hidup aku dalam mencari imam hidupku. Antara enam beradik, aku kahwin yang paling […]

Continue Reading

Tak Payah Jaga Hati Orang Lain

Tak Payah Jaga Hati Orang Lain

| July 25, 2020 | 0 Comments

Tak Payah Jaga Hati Orang Lain | Percaya tak kalau aku kata nak hidup bahagia jangan jaga hati orang lain. Percaya tak? Dunia ni sebenarnya terlalu ramai manusia yang hipokrit dan selfish. Selfish bila mana orang je yang kena jaga hati dia dan dia tak peduli pun tentang hati orang lain. Sebab apa aku cakap […]

Continue Reading

Jadilah Seperti Jinak-Jinak Merpati,Meski Jinak Sukar Ditakluki

Jadilah Seperti Jinak-Jinak Merpati,Meski Jinak Sukar Ditakluki

| July 23, 2020 | 0 Comments

Jadilah Seperti Jinak-Jinak Merpati,Meski Jinak Sukar Ditakluki | Assalammualaikum semua. Aku Leen S. Gadis sederhana, dari keluarga sederhana, berpewatakan juga sederhana. Memandangkan kebelakangan ini banyak kisah tentang gadis terlanjur, ingin aku cerita kisah hidupku pula. Sebelumnya yang baik semuanya dari Allah, yang buruk dari kita sendiri. Aku merupakan gadis berusia dua puluhan, aku sejenis yang […]

Continue Reading