Terkejut Jumpa Kain Buruk Dalam Hidangan ‘Hotpot’ | Seorang lelaki di China menggesa pihak kerajaan untuk menjalankan siasatan, selepas dirinya menjumpai perca kain buruk dalam set hotpot yang dibelinya Rabu lalu.

Lelaki yang dikenali sebagai Ning mengungkapkan rasa terkejut apabila dia menjumpai sekeping kain berwarna gelap dalam makanan yang dibelinya dari sebuah restoran hotpot di Chengdu, wilayah Sichuan yang terletak di barat daya China, ketika ditemubual pihak Feidian Video.

Pada asalnya, Ning menyangka bahawa objek itu adalah sekeping daging lembu dan ia merupakan salah satu bahan masakan lazim untuk hidangan hotpot di Sichuan.

Ning mengimbas bahawa ketika mereka sedang menikmati juadah tersebut, tiba-tiba dia terjumpa objek yang bentuknya seakan-akan daging. Dia cakap, mungkin mereka boleh memotongkan kepada beberapa bahagian yang lebih kecil.

Ning berkata lagi, kemudian, mereka menyedari ada sesuatu yang tidak kena. Dua rakan sekerjanya cepat-cepat memuntahkannya semula.

Pengurus di restoran hotpot tersebut memberitahu pihak South China Morning Post melalui telefon pada Khamis lepas, berkenaan insiden terbabit.

Dia berkata, insiden tersebut berpunca daripada kecuaian pekerjanya, yang difahamkan kurang sihat pada masa itu.

Kata pengurus tersebut bahawa pekerjanya berusia hanya 19 tahun dan baru sahaja bekerja di sini. Ketika menyiapkan pesanan tersebut, pekarja itu sedang mengalami demam ringan.

Pengurus itu bertambah, mereka telah memecat pekerja tersebut tetapi akan membayar gajinya. Mereka telah menutup kedai untuk tujuan pembersihan dan bercakap dengan pelanggannya tentang pampasan.

Ning berkata, dia telah memesan dua set hotpot dengan harga 213 yuan (RM136.70), untuk dirinya bersama lima rakan sekerja yang lain.

Katanya, dia pada mulanya teragak-agak seketika sebelum makan apabila melihat dua kuah tersebut memiliki warna yang berbeza.

Mereka membuat keputusan untuk makan sahaja dan menganggap ia merupakan kuah yang salah.

Kemudian, ketika Ning menelefon pihak restoran mereka mengaku bahawa objek tersebut adalah kain buruk yang termasuk ke dalam periuk kuah ‘hotpot’ secara tidak sengaja.

Untuk makluman, pihak restoran tersebut telah menawarkan pampasan dengan nilai tiga kali ganda daripada jumlah bil Ning, tetapi lelaki tersebut menolak tawaran pampasan tersebut.

Ning mengujar bahawa apa yang dia nak adalah meminta kerajaan untuk menyiasat kes ini.

Pengalaman Ning menyebabkan ramai pengguna Internet terkesima walaupun isu mengenai keselamatan dan kebersihan makanan sering berlaku dalam negara tersebut.

Seorang warganet memberi komen di Weibo bahawa, “Dia punya rasa saspens tu, sama macam tengok filem seram.”

Sumber: Siakap Keli

 

Artikel Lain

Lapan Premis Makanan Diarah Tutup, Temui Najis Tikus, Lipas

Sebanyak lapan premis makanan diarahkan tutup berikutan tahap kebersihan tidak memuaskan termasuk penemuan najis tikus dan lipas dalam Operasi Tomyam dan Premis Makanan Waktu Malam yang dijalankan baru-baru ini.

Lapan Premis Makanan Diarah Tutup, Temui Najis Tikus, Lipas

Yang Dipertua Majlis Perbandaran Kuala Selangor (MPKS), Rahilah Rahmat berkata, pemeriksaan itu dijalankan Jabatan Kesihatan Persekitaran.

Menurut beliau, kesemua premis terbabit diarahkan ditutup selama 14 hari mengikut Seksyen 11 Akta Makanan 1983.

“MPKS mengarahkan pemilik premis melakukan pembersihan segera secara menyeluruh sebelum dibenarkan beroperasi semula,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Rahilah memberitahu, pemeriksaan mengejut yang dijalankan MPKS bertujuan memastikan premis makanan berada dalam keadaan bersih dan selamat untuk dikunjungi pelanggan.

Justeru katanya, pemeriksaan dan operasi seperti itu akan diperluaskan lagi untuk tahun seterusnya bagi mengekalkan tahap kebersihan yang baik terhadap pengusaha–pengusaha premis makanan.

Dalam pada itu, Rahilah berkata, Operasi Tomyam dan Premis Makanan Waktu Malam itu dijalankan mulai Mei hingga Oktober lalu dengan menyasarkan semua premis makanan di daerah ini.

Dalam pada itu, Rahilah berkata, Operasi Tomyam dan Premis Makanan Waktu Malam itu dijalankan mulai Mei hingga Oktober lalu dengan menyasarkan semua premis makanan di daerah ini.

“Kesalahan itu mengikut Undang-Undang Kecil Pelesenan, Tred Perniagaan dan Perindustrian (MDKS) 2007, Undang-Undang Kecil Pengendalian Makanan (MDKS) 2007, Undang-Undang Kecil Pelesenan Establisymen Makanan (MDKS) 2007 di bawah bidang kuasa MPKS.

“Manakala Akta Makanan 1983, Peraturan-Peraturan Makanan 1985 serta Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009 pula di bawah bidang kuasa Kementerian Kesihatan (KKM),” ujar beliau.

Sumber: AA

Share.

Leave A Reply