Adakah anda pernah mengalami situasi dimana anda tidak boleh keluar dari parkir kerana ada kedai makan sudah ‘block’ kereta anda dengan meletakkan meja dan kerusi?

Inilah apa yang terjadi kepada pemilik Myvi dimana keretanya tidak boleh keluar apabila kedai makan telah meletakkan meja dan kerusi tambahan di kawasan parkir lot sehingga ‘block’ keretanya.

Bukan itu sahaja, kereta Myvi tersebut juga didapati telah calar dipercayai disebabkan perbuatan khianat pihak kedai. Kejadian dipercayai berlaku di kawasan Chow Kit.

Perkongsian tersebut telah meraih perhatian orang ramai dan rata-rata netizen telah memberikan pelbagai reaksi melihat situasi terbabit yang dilihat tidak sepatutnya berlaku.

Bukan itu sahaja, segelintir netizen mengecam tindakan pemilik restoran yang pacak khemah diluar kawasan kedai dan meletakkan kerusi di atas kereta tersebut serta meletakkan meja makan di kawasan parkir.

Rata-rata netizen menuntut agar pihak berkuasa mengambil tindakan kepada kedai makan tersebut dan difahamkan bahawa pemilik kereta Myvi itu telah memberitahu kepada pemilik kedai bahawa pihak kedai telah melakukan perbuatan khianat kerana keretanya calar.

Susulan itu, pemilik Myvi itu dikatakan akan membuat laporan polis dan juga membuat aduan kepada pihak berkuasa tempatan berhubung isu yang berlaku tersebut.

Rata-rata netizen juga tidak berpuas hati dengan tindakan kedai makan yang mementingkan diri sendiri itu.

“Kalau i owner kereta hitam tu, i reverse, saja2 buat 3 point turn dekat semua meja kerusi kat situ,” @Lala.w.

“HAHA baru semalam mkn area situ masuk parking lahhhhh kena bayar 5 ringgit…DASARRRRR,” @lullaby.

“Chow kit will be chow kit forever, dlm tu ada balai Bomba. Dari mghrib-2am kwsn ni meriah if Masa kecemasan kau boleh tgk camner Bomba tu berkicap nak keluar,” @Mdshah.

Sumber: The Vocket

 

Baca Juga: Penduduk Letih Isu ‘Cop Parkir’ Di Flat Semakin Menjadi-Jadi

Isu cop parkir bukanlah satu perkara asing di negara ini. Ramai penduduk kediaman jenis bertingkat sering menghadapi masalah ini, lebih-lebih apabila berhadapan dengan segelintir jiran yang mementingkan diri sendiri.

Dalam satu hantaran Facebook Penang Press, seorang penduduk flat menerima satu nota yang ditinggal pada cermin kereta yang mengarahkannya untuk mengalih kereta sebab penulis nota itu mendakwa dia meletakkan motosikal di situ kerana itu parkir miliknya.

Manakala dalam satu hantaran lain pula, kelihatan beberapa kotak parkir kosong telah diletakkan bekas isi air, tong baldi cat, dan kotak sebagai tanda parkir-parkir itu ‘bertuan’.

Oleh sebab rumah mereka lebih dekat dengan kawasan parkir, mereka akan berbuat apa sahaja untuk memastikan kereta mereka dapat diletakkan di situ seperti meletakkan barang atau membuat struktur tambahan supaya menjadi ‘garaj’ kereta mereka.

Ada penghuni ‘cop parkir’ bertindak lebih dahsyat dengan berbuat khianat seperti meletakkan sampah-sarap, memancitkan tayar, mencalarkan atau menconteng kereta diletakkan pada ruang parkir yang didakwa milik mereka (secara tidak sah).

Tidak kurang juga ada segelintir penghuni rumah kediaman bertingkat yang tinggal beramai-ramai, di mana anak-anak yang sudah besar dan berkenderaan sendiri masih tinggal dengan ibu bapa sehingga menyebabkan ruangan parkir tidak mencukupi.

Dalam pada itu, ada yang berpendapat jika parkir itu berbayar dan bernombor, tidak salah sekiranya pemilik parkir itu meletakkan sesuatu bagi mengelakkan orang luar meletakkan kenderaan.

Namun ia satu kesalahan bagi mereka yang sewenang-wenangnya meletakkan barang untuk cop parkir walaupun tempat letak kereta itu terbuka bagi penduduk kediaman setempat.

Sumber: KMN

Share.

Leave A Reply