Satu hantaran video di platform TikTok tular apabila seorang individu bernama Jol Zerol berkongsi mengenai misteri sebuah pulau kecil di Pulau Pinang (Pulau Kazambo) yang didakwanya mempunyai ‘penunggu’.

Pada mulanya ramai yang rasa seram apabila mengetahui pulau yang biasa dilihat ketika menyusuri jambatan Pulau Pinang itu berpenunggu namun kemudiannya lega kerana rupa-rupanya penunggu itu merupakan 7 ekor anjing yang tinggal di situ.

Berdasarkan komen daripada netizen, ramai yang tertanya-tanya selain 7 ekor anjing yang ‘menjaga’ pulau tersebut, apa lagi yang ada di pulau itu dan ramai yang teringin untuk ke pulau tersebut. Jol Kerol kemudiannya menjawab segala persoalan daripada netizen dalam video bahagian kedua.

“Pulau ini cantik, berpasir, berlumpur sikit tapi bukan lumpur yang kotor, lumpur yang bersih. Termasuklah pemandangannya yang cantik,” jelasnya di dalam video tersebut.

Bukan itu sahaja, pulau tersebut kaya dengan hidupan marin jadi kerajaan negeri berminat untuk jadikan sebagai marine sanctuary. Banyak hidupan laut yang rare boleh ditemui di sini dan ada antaranya boleh dimakan jika ditangkap di laut.

“Ada nelayan cakap, kalau buat masakan goreng kunyit, sambal, kicap sangat sedap tapi saya tidak tahu juga sebab tidak pernah makan,” ujarnya lagi.

Tambahnya, sekiranya mahu pergi melawat pulau itu, tidak ada bot khas yang disediakan. Jadi pengunjung perlu pakai bot sendiri untuk pergi ke sana.

Sementara itu, Jol Kerol turut berpesan jangan buang sampah merata-rata, jaga kebersihan dan jaga alam sekitar jika sesiapa yang berjaya datang ke Pulau Kazambo.

Kini terjawab sudah persoalan tentang ‘misteri’ pulau ini. Tidak ada apa-apa yang menyeramkan dan jika anda ke Pulau Pinang, mungkin pulau ini boleh jadi lokasi menarik untuk anda lawati.

Rata-rata komen dari netizen menunjukkan belas kasihan terhadap anjing yang berada di pulau itu.

“Kalau sapa2 yg pergi blh bawak la makanan ckit bg kt anjing2 tu..ckit2 pn xpa,” @gunnarz_red.

“Harap2 anjing tu diselamatkan dari pulau tu bro. Kesian mereka kelaparan,” @beardguyvin.

“Macam mana nak pi pulau tu? 10tahun ulang alik pi keja. teringin betoi nak jejak pulau tu,” @etiyqamn.

“Dulu pulau ni xda pun.. aku pun perasan pulau ni timbul skit2. skrg dah besar juga pulau ni,” @muhammad zulhair8575.

Sumber: The Vocket

 

Baca Juga: Masjid ‘Misteri’ Berusia 120 Tahun Muncul Semula Lepas Tiga Dekad Tenggelam.

Sebuah masjid yang dipercayai tenggelam tiga dekad yang lalu dilaporkan muncul semula akibat kesan kemarau dan air yang semakin surut di Empangan Phulwaria di Bihar, Nawada, India, lapor media Kashmir.

Memetik The Express Tribune, orang ramai mendakwa nama masjid tersebut adalah Masjid Noori yang ditenggelami air selepas Empangan Phulwaria dibina pada tahun 1985.

Ketinggian masjid tersebut dari tanah hingga kibah atas dianggarkan kira-kira 30 kaki.

Menurut laporan, kemunculan masjid tersebut telah menimbulkan rasa ingin tahu dalam kalangan penduduk setempat dan ramai belia dilihat berpusu-pusu menuju ke kawasan tersebut untuk melihatnya.

Sebelum ini, mereka hanya dapat melihat air sahaja yang berada dalam takungan tersebut namun terkejut apabila mendapati sebuah masjid muncul dari dasar secara tiba-tiba. Belia di kawasan tersebut dilihat meredah lumpur dan selut untuk sampai ke tembok bangunan lama itu.

Difahamkan, orang ramai yang masuk ke dalam masjid tersebut terkejut melihat keadaan bangunan itu yang masih kukuh dan tidak ada sedikit pun kerosakan pada strukturnya walaupun telah tenggelam selama beberapa dekad .

Terdahulu, ketika air di empangan sedang mula surut dan sebahagian daripada kubah kelihatan, penduduk setempat masih belum dapat meneka objek sebenar kubah masjid tersebut. Kini, masjid tersebut sudah semakin jelas kelihatan apabila air semakin surut.

Menurut akhbar berita The Express Tribune, masjid ini telah wujud sebelum kerja-kerja pembinaan Empangan Phulwaria lagi yang bermula pada tahun 1979. Masjid tersebut dikatakan sudah tidak lagi digunakan sehingga pembinaan empangan itu siap.

Ramai yang mendakwa bahawa masjid ini telah dibina pada awal abad ke-20 juga dianggarkan telah berusia lebih kurang 120 tahun. Kesimpulan itu dibuat selepas melihat seni bina kubah masjid tersebut yang dilihat lebih tajam dibandingkan dengan kubah yang dibina pada zaman Mughal.

Sumber: KMN

Share.

Leave A Reply