KWSP Jadi Agensi Paling Dipercayai Di Malaysia | Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menjadi organisasi dan institusi tabung amanah yang paling dipercayai rakyat Malaysia pada tahun 2021.

KWSP Jadi Agensi Paling Dipercayai Di Malaysia

Memetik laporan Astro Awani pada Ahad, institusi tersebut meraih 79 mata dalam indeks kepercayaan manakala Bank Negara Malaysia (BNM) dan Petronas berkongsi mata sama iaitu 77 mata.

Menerusi laporan berbabit turut tersenarai dalam ranking lima teratas ialah Pos Malaysia dan Tenaga Nasional Berhad (TNB) dengan masing-masing 75 mata.

Dapatan kajian itu dilakukan Firma Penyelidikan Pasaran Ipsos Sdn Bhd (Ipsos) ke atas lebih 100 organisasi dan institusi tabung amanah di negara ini.

Sementara itu, dapatan kajian turut mendapati kebanyakan syarikat paling dipercayai di Malaysia beroperasi dalam negara.

Bagaimanapun, menurut laporan tersebut, sektor hiburan atau media memperoleh mata paling rendah dipercayai di peringkat global.

Syarikat penstriman terkenal, Netflix, pula mengatakan syarikat itu paling dipercayai dalam industri berkenaan di negara ini.

Secara keseluruhannya, kepercayaan rakyat kepada syarikat dan institusi telah meningkat secara konsisten pada 2021.

Sumber: Sinar Harian

Share.

Leave A Reply