Sanggup menyembunyikan lauk dalam tandas dan nasi bungkus dalam mesin basuh.

AYAM goreng dan nasi bungkus yang disorok dalam mesin basuh di dalam tandas dalam operasi di Tangok dekat Bachok. FOTO Ihsan Majlis Daerah Bachok

Tindakan peniaga yang disyaki untuk dijual kepada orang tidak berpuasa itu dikesan dalam operasi di Tangok dekat Bachok, semalam.

Dalam operasi cegah orang tidak berpuasa oleh Pejabat Agama Jajahan Bachok dan Majlis Daerah Bachok antara 10 pagi hingga 12 tengah hari itu, berjaya merampas lebih 20 bungkus nasi berlauk ayam bersama teh O ais.

Pegawai Agama Jajahan Bachok Suratemi Mat Yusof berkata, dalam operasi itu, pihaknya memberi amaran kepada seorang wanita yang juga pemilik rumah berusia 40-an.

Katanya, operasi itu dilakukan hasil pemantauan pihaknya dan aduan awam yang mendapati pemilik rumah menjual makanan dan minuman kepada individu tidak berpuasa.

“Hasil operasi menemukan lebih 20 bungkus nasi yang disorok dalam mesin basuh dan ayam yang diperap di dalam tandas.

“Selain itu, kita juga menemukan teh o ais yang disembunyikan dalam bilik tidur. Hasil soal siasat, pemilik rumah mengaku membungkus nasi itu sebelum pembeli menghubunginya untuk mengambil makanan itu.

“Wanita berkenaan memaklumkan dia menjual dari rumah pada Ramadan kepada individu yang tidak berpuasa,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Suratemi berkata, pihaknya memberi nasihat kepada wanita itu supaya tidak menjual makanan kepada golongan yang tidak berpuasa dan wanita itu berjanji tidak akan mengulangi perbuatan terbabit pada masa akan datang.

Beliau berkata, wanita itu juga akan dipanggil untuk diberi kaunseling supaya tidak menjual makanan pada waktu pagi sepanjang Ramadan ini.

“Dalam operasi itu, tiada tangkapan dibuat berikutan mereka sempat melarikan diri sebaik menyedari kehadiran pihak berkuasa.

“Kita menasihatkan kepada semua terutama orang Islam supaya tidak makan dan minum di waktu siang di tempat yang terbuka pada bulan ini dan menghormati orang berpuasa,” katanya.

Sumber : Harian Metro

Share.

Leave A Reply