Tag: Seminit Resepi

Resepi Ayam Morocco

Resepi Ayam Morocco

| June 24, 2020 | 0 Comments

Resepi Ayam Morocco | Tengahari ni nak masak menu apa ya? Pening kepala asyik fikirkan menu makan setiap hari. Bertenang semua, jangan bimbang. Hari ni kita cuba buat ayam masak morocco pulak. Macam mana rupa ayam morocco tu? Ha, jom tengok resepi dan rujuk video ni. Bahan-bahan: Bahan Perapan Ayam; 8 ketul ayam 1 tsp […]

Continue Reading

Resepi Telur Masak Paprik

Resepi Telur Masak Paprik

| June 24, 2020 | 0 Comments

Resepi Telur Masak Paprik | Selalu kalau masak paprik ni, mesti orang ingat ayam dan daging saja yang boleh buat paprik. Ha, jangan terkejut, telur pun boleh buat masak paprik tau. Dekat kedai makan pun cuma ada ayam atau daging paprik saja. Apakata kita cuba resepi baru pulak. Sesiapa yang belum tahu lagi macam mana […]

Continue Reading

Resepi Minuman Caramel Macchiato

Resepi Minuman Caramel Macchiato

| June 18, 2020 | 0 Comments

Resepi Minuman Caramel Macchiato | Sebut saja pasal caramel macchiato ni, mesti ramai ja yang pasang telinga. Selalu beli dekat kedai ni, tak teringin ka nak buat sendiri? Ramai yang ingat nak buat minuman ni perlukan banyak bahan, lepas tu banyak pulak cara-caranya. Sebenarnya senang saja. Lagi cepat siap daripada di kedai. Ha, nak tahu […]

Continue Reading

Resepi Kek Pelangi Cheese

Resepi Kek Pelangi Cheese

| June 18, 2020 | 0 Comments

Resepi Kek Pelangi Cheese | Selalunya yang menjadi kegemaran orang ramai adalah kek chocolate atau kek red velvet kan? Mesti hampa pernah dengar pasal kek pelangi kan? Tapi selalu pi kedai, jarang la kan depa nak jual kek pelangi ni. Kalau nak pun kena tempah, betul tak? Lambat pulak nak menunggunya. Kalau buat sendiri, lepas […]

Continue Reading

Resepi Kek Chocolate Indulgence

Resepi Kek Chocolate Indulgence

| June 14, 2020 | 0 Comments

Resepi kek Chocolate Indulgence | Sedapnya bila sebut pasal kek ni. Berair air liur ni. Kadang-kadang duduk saja di rumah ni teringin macam-macam. Tiba- tiba rasa nak makan kek pulak. Kek bukan untuk hari jadi saja, boleh dimakan bila-bila masa saja.  Kalau tarikh hari jadi anak-anak dah semakin dekat, bolehlah buatkannya kek chocolate viral ni. […]

Continue Reading

Resepi Brownies Pod

Resepi Brownies Pod

| June 14, 2020 | 0 Comments

Resepi Brownies Pod | Selalu kalau brownies ni ramai yang suka jenis brownies kedut atau fudgy. Kali ni lain sikit. Kita buat brownies pod. Resepinya sangat mudah. Rasanya pun sedap. Jom tengok resepi. Nanti kalau jadi, boleh lah repeat.   Bahan-bahan pod: 110 gram unsalted butter 250 gram tepung gandum 1 biji telur 120 gram […]

Continue Reading

Resepi Cinnamon Roll

Resepi Cinnamon Roll

| June 14, 2020 | 0 Comments

Resepi Cinnamon Roll | Hari ni nak breakfast apa ya? Dekat dapur, roti gardenia dah habis la pulak. Baru ingat nak makan roti. Ha, apakata kita buat roti cinnamon roll? Sekali sekala makan roti lain untuk breakfast best jugak. Perut dah lapar ni, tak kisah lah makan apa pun, janji kenyang kan? Jom buat roti […]

Continue Reading

Resepi Kupang Cili Padi

Resepi Kupang Cili Padi

| June 13, 2020 | 0 Comments

Resepi Kupang Cili Padi | Harini nak masak apa ya? Tengok dalam peti ais nampak ada kupang. Jarang-jarang sekali nak nak makan kupang ni, tapi bila dah dapat makan, habis licin pinggan. Macam mana nak masak kupang ni? Tak reti la. Ha, jangan bimbang. Kat sini ada resepi Kupang masak cili padi. Senang saja caranya, […]

Continue Reading

Resepi Mini Pavlova

Resepi Mini Pavlova

| June 13, 2020 | 0 Comments

Resepi Mini Pavlova | Cakap saja pasal pavlova ni, mesti kaum hawa dah mula berbisik dah. Maklumlah pavlova ini memang favorite orang perempuan kan? Tambah-tambah yang suka sangat buat menu diet.Mesti pavlova termasuk sekali dalam senarai kan. Kali ini, jom kita buat mini pavlova pula. Jom tengok resepi. Bahan-bahan maringue: 6 biji putih telur 300 […]

Continue Reading

Resepi Cheesekut

Resepi Cheesekut

| June 10, 2020 | 0 Comments

Resepi Cheesekut | Petang-petang macam ni memang teringinkan makanan-makanan manis kan? Tapi nak makan apa ya? Ha, jom kita buat cheesekut. Cheesekut tu apa? Untuk yang tak tahu, cheesekut tu adalah gabungan cheese dan biskut. Kenapa panggil cheesekut? Sebab bahan yang digunakan adalah creamcheese dan biskut. Tunggu apa lagi, jom tengok resepi. Bahan-bahan: 1 paket […]

Continue Reading