Tuan Gambar Sotong Kayangan Mohon Maaf, Jadi Mangsa Fitnah. Ini Cerita Sebenarnya. | GEORGE TOWN: Wanita yang menyiarkan gambar resit di tengah-tengah kontroversi sotong goreng memohon maaf atas sebarang kekeliruan dalam posting di laman Facebook Restoran Hameediyah malam ini.

Tuan Gambar Sotong Kayangan Mohon Maaf, Jadi Mangsa Fitnah. Ini Cerita Sebenarnya. 

Dalam catatan itu, wanita tidak dikenali itu berkata dia telah mengunjungi restoran nasi kandar tertua di negeri itu pada jam 5 petang semalam.

Dia seterusnya memberitahu bahawa dia dan pasangannya telah memesan dua sotong goreng (sotong goreng) Apollo, berharga RM50 setiap satu.

Wanita itu berkata lagi, dia melihat pemilik restoran memasukkan harga hidangan itu dan tidak membantah harga itu kerana dia pernah menempah hidangan yang sama ketika berkunjung sebelum ini dan mengetahui harganya.

“Saya memuat naiknya ke cerita Instagram saya tetapi tidak menyebut apa-apa tentang ia mahal.

“Bagaimanapun, seorang individu telah screenshot posting saya dan memuat naiknya ke laman Facebook. Individu itu turut menandakan 70 orang lain dengan kapsyen ‘Hati hati kawan2.. yg mana nak mai makan nasik kandaq kat Penang. Harga 2 ekor sotong boleh cecah smpai RM100 .’

Siaran tersebut menjadi viral selepas dimuat naik dengan kapsyen tersebut.

“Saya cuma nak jelaskan harganya berpatutan memandangkan dua sotong goreng yang saya ambil bersaiz besar.

“Oleh itu, bagi sesiapa yang salah faham dan mendakwa saya mengatakan harganya mahal, itu tidak benar sama sekali,” katanya dalam siri mesej WhatsApp yang dihantar kepada pengarah Hameediyah Lebuh Campbell Muhammad Riyaaz Syed Ibrahim.

Susulan mesejnya, restoran nasi kandar itu memuat naik penjelasan wanita itu di laman Facebook mereka.

Wanita itu juga seterusnya memberitahu, harga yang dibayarnya semalam adalah sama seperti yang pernah dibayarnya sebelum ini.

“Saya tidak berniat untuk viralkan posting saya tetapi ia adalah perbuatan orang lain. Saya harap dengan penjelasan ini, orang ramai tidak salah faham antara harga dan posting sebenar saya.

“Saya harap semua orang di luar sana jelas dengan isu itu,” tambahnya.

Sejak semalam, satu salinan resit berjumlah RM106.60 dari Restoran Hameediyah di Lebuh Campbell di sini, dimuat naik oleh seorang lelaki bernama Huzir Rizal, menunjukkan resit RM100 untuk dua sotong goreng segar berserta gambar hidangan itu.

Posting itu sejak itu menjadi tular di media sosial, dengan netizen mengecam restoran itu kerana hidangan sotong gorengnya yang mahal harganya.

Pihak restoran pada awal petang tadi telah tampil menjelaskan keadaan.

Sumber: NST

Share.

Leave A Reply