Majlis Perbandaran Manjung (MPM) terpaksa melakukan kerja pembersihan dan mengeluarkan timbunan sampah di kediaman satu pasangan di Taman Bintang, Pantai Remis, Manjung, buat kali ketiga kerana mengganggu penduduk setempat.

(VIDEO) Rumah Banyak Sampah, MPM Pula Yang Kena Bersihkan

Dalam satu kenyataan, MPM memaklumkan bahawa kerja-kerja pembersihan telah dilakukan di kawasan hadapan, tepi dan lorong belakang rumah itu.

Keseluruhan kerja pembersihan dan mengeluarkan timbunan sampah di kawasan rumah itu telah mengambil masa lebih kurang dua jam setengah.

May be an image of outdoors

May be an image of 6 people, people standing and road

Kerja-kerja pembersihan yang bermula pada jam 8.30 hingga 11.00 pagi dilakukan susulan aduan yang diterima daripada penduduk setempat berkaitan keadaan persekitaran rumah yang kotor dan dipenuhi sampah daripada pelbagai barangan lusuh hingga menyebabkan kacau ganggu.

Kerja-kerja pembersihan yang melibatkan kawasan hadapan dan tepi serta lorong belakang premis kediaman tersebut dibantu oleh sebuah lori kompektor, backhoe dan lori roro.

May be an image of 9 people, people standing and outdoors

 

May be an image of 3 people and road

May be an image of 1 person, tree and outdoors

Menurut kenyataan, MPM sudah beberapa kali menerima aduan daripada penduduk setempat berhubung masalah itu dan mengeluarkan notis kacau ganggu serta notis ingkar arahan.

MPM sebelum ini telah mengeluarkan notis kacau ganggu kepada pemilik rumah supaya membersihan kawasan rumah daripada sampah sarap tersebut. Kemudian, MPM sekali lagi mengeluarkan kompaun kepada pemilik rumah kerana gagal mematuhi arahan notis tersebut.

May be an image of 3 people and road

Bukan sahaja mencacatkan pemandangan, sampah yang bertimbun di rumah berkenaan juga menyebabkan halangan, selain mengeluarkan bau yang kurang enak.

Tindakan tersebut berdasarkan Seksyen 46(1)(D), Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974 (Akta 133) kerana meletakkan barang-barang kitar semula di lorong tepi dan hadapan premis yang menyebabkan halangan dan kacau ganggu bau di tempat awam.

Sumber : Oh BulanĀ 

Share.

Leave A Reply